Rehab Igalo Igalo
Start Behandlingsresor Semester i Igalo Information Bilder

Information

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z - å - ä - ö

Strandpromenaden med affärer, kaféer och restaurangerA
Affärer: Det finns gott om affärer i Igalo, flera snabbköp men även mindre affärer och butiker. En affär som säljer drycker mm ligger precis utanför hotellets trädgårdsutgång. Längs strandpromenaden finns många butiker som säljer både det ena och andra. Många saker, men inte allt, är mycket billigare än i Sverige.
Apotek: Det finns flera apotek i Igalo. Läkaren eller sjuksköterskan kan hjälpa dig att skriva en lapp med vad du ska ha. Läkaren kan också skriva recept till dig. Ett större apotek finns i Herceg Novi.

B
Bad: Det finns flera stränder i Igalo, dels stränder med småstenar, dels gjutna pirer. Det finns ingen större sandstrand, men en liten remsa i ena änden av strandpromenaden. Solstolar finns att hyra på många av stränderna. På ett par stycken finns servering, men det är alltid nära till serveringar och affärer. Havsvattnet är både saltare och varmare än i Sverige.
Bank: Det finns en bank i Igalo, liksom 2 bankomater, varav den ena i hotellets reception. I Herceg Novi finns flera banker.
Bassänger: På institutet finns fyra bassänger med uppvärmt mineralvatten. Dessa används framförallt för bassängträning under behandlingstid, men det brukar finnas möjlighet till egen träning på eftermiddagarna.
I anslutning till hotellet finns en stor vanlig simbassäng. Som gäst på hotellet har du fritt inträde. Här tränar ofta vattenpololag på professionell nivå. Det finns ingen utomhusbassäng.
Badrock: Badrock finns på rummet. Du kan be städerskan om en ren när det behövs.
Biograf: På en av borgarna i Herceg Novi finns en utomhusbiograf sommartid.
Bussar: Det går bussar till Herceg Novi varje halvtimme. Från busstationen i Igalo går också expressbussar till andra städer i Montenegro, som Kotor, Tivat, Budva och Podgorica.

D
Datorer: Tag med egen dator, surfplatta eller telefon att surfa på. Det finns trådlöst internet på alla rum och i lobbyn. På flera restauranger på strandpromenaden finns det också möjlighet att koppla upp sig på restaurangens trådlösa nät.

EuroE
Elektricitet: Elen har samma spänning som i Sverige, 230 V. Elkontakterna är också desamma som i Sverige, ingen adapter behövs alltså. Det finns flera eluttag på hotellrummet, men har man med sig flera olika apparater som behöver ström eller behöver laddas, t.ex. mobiltelefon, kamera eller laptop, kan det vara bra att ta med ett grenuttag.
Euro: Euro är valutan i Montenegro. Det är ont om mynt i landet, och affärerna har ofta svårt att växla stora sedlar. Försök därför om möjligt att endast ta med 10 och 20€ sedlar! Det finns ett flertaluttagsautomater i Igalo, bland annat på hotellet i receptionen.

F
Flyg: På biljetterna finns information om hur många kilo man får ta med sig. Vanligtvis är man noggrannare i Sverige än i Dubrovnik. Podgorica eller Tivat. Ett par kilo för mycket är normalt ok, men har du mer övervikt kan du få betala. Kom ihåg att du inte får förvara större mängder (mer än 100 ml) vätska i ditt handbagage! Alla vätskebehållare skall också vara förpackade i speciella plastpåsar. Se vidare mer information från respektive flygbolag. Transfer från Dubrovnik eller Tivat tar cirka 50 minuter, från Podgorica cirka 2 timmar.
Frisörer: Det finns flera frisörer i byn där du kan klippa dig eller färga håret till ett mycket bra pris.
Försäkring: Om du är landstingspatient har du har en fullständig reseförsäkring genom Rehab Igalo AB under resan - utan självrisk. Du behöver alltså inte ta någon egen reseförsäkring.

G
Gångstavar: Gångstavar finns att låna, tillhandahålles av våra reseledare.

Herceg NoviH
Hårtork: Hårtorkar finns för utlåning, du behöver inte ta med en egen. Prata med våra reseledare.
Hjälpmedel: Glöm ej att ta med era egna personliga hjälpmedel! Ibland går det att låna t ex rullstol på hotellet men det är inte samma standard som hemma, så det bör bara ske i nödfall.
Herceg Novi: Igalo tillhör Herceg Novi kommun. Herceg Novi ligger cirka 3 km från Igalo, har cirka
40 000 invånare och är en fin gammal stad.

I
Igalo: Igalo är en turistort men framförallt en behandlingsort med gamla anor.
INIG: INIG turistbyrå sköter utflykterna från hotellet. Personal finns vid matsalen vissa tider på dygnet. Här bokar du och betalar dina utflykter. Om resan går till ett annat land (Kroatien, Bosnien, Albanien) skall du vid bokningen medtaga ditt pass, så att passnumret kan antecknas för snabbare gränsöverfarter.
Internet: Se Datorer.

J
Jour: Jourläkare och joursjuksköterskor finns dygnet runt på institutet.

KotorK
Kotor: Igalo ligger vid inloppet till Kotorbukten, som är Europas sydligaste fjord. Den största staden runt om Kotorbukten är Kotor, en gammal vacker stad med ringmur som sedan 1979 är upptagen på FN's världsarvslista. Kotor kallas också "Bruden av Jadran".
Kaffe: Kaffe serveras i matsalen vid måltiderna. Det finns många ställen som serverar kaffe i byn liksom de två barerna på hotellet.
Kylskåp: Kylskåp finns i alla rum.

MontenegroM
Montenegro: Landet har en yta av 13 812 km² (lite större än Skåne). Huvudstaden är Podgorica. Montenegro tillhörde först Jugoslavien, sedan Serbien-Montenegro men blev efter en folkomröstning självständigt 2006.

P
Packning: Bra saker att packa är inneskor (att gå i på behandlingsavdelningen), sköna promenad- eller gymnastikskor, sandaler, en varmare tröja för kyliga kvällar, solskyddsmedel, träningskläder och badkläder. Du behöver inga gymnastikskor för inomhusbruk eftersom du tränar barfota eller i strumplästen. Glöm inte dina mediciner! På vår våning på hotellet finns bl a en hel del böcker på svenska och en del spel.

R
Religion: De flesta är serbisk-ortodoxa, men det finns även katoliker och muslimer i landet.


Restauranger:
Förutom matsalen finns det många restauranger längs med strandpromenaden, som serverar allt från smörgåsar och sallader, pasta och pizza, till köttbitar och lokal fisk.
Rökning: Rökning är ej tillåten på rummen eller på balkongerna, utan enbart utomhus.

S
Språk: Språket i Montenegro är montenegrinska, som är mycket likt serbiska, kroatiska och bosniska. Se även ordlistan!

Vatten

T
Taxi: Det finns en taxistation några hundra meter från hotellet. Det går också bra att beställa taxi i receptionen. Gör upp om pris med chauffören innan avresan! Ofta är det mycket billigare än i Sverige.
Telefon: Det finns telefon på hotellrummen, men det är mycket dyrt att ringa till Sverige. Ge istället numret till dina anhöriga och låt dem ringa dig, det kostar cirka 3 kronor i minuten. Att ringa från mobiltelefon hem till Sverige är också dyrt, skicka hellre SMS. Du kan köpa ett montenegrinskt kontantkort, med det kostar det cirka 1€ i minuten att ringa hem till Sverige. För de flesta är det förmodligen smidigast att använda Skype, FaceTime eller liknande för att ringa familjen.
TV: TV finns i alla rum.
Tvätt: Du kan lämna tvätt till städerskan. Det finns en prislista i ditt hotellrum. Glöm inte att titta på totalpriset! Räkningen betalas i receptionen.

U
Utflykter: INIG turistbyrå anordnar utflykter i stort sett varje helg. Det finns även andra resebyråer i byn.

V
Vatten: Vattnet i kranarna går att dricka, men det rekommenderas inte.
Vatten finns att köpa på flaska. Till måltiderna ingår bordsvatten.
Väder: Vädret i Igalo kan skifta hastigt eftersom det finns både hav och berg runt om orten. Häftiga regnväder liksom åskväder kan förekomma,s men de kan försvinna lika fort som de kommit! Det kan vara bra att ta med en regntät jacka om man vill kunna vara ute i alla väder.


Information
Ordlista
Referenser
Länkar
<empty>
Kantatvägen 5
131 40 Nacka
Rehab Igalo AB
rehabigalo@telia.com
08 - 601 31 61
0703 - 93 62 50