Behandlingar
Alla patienter får efter läkarundersökning en egen, personligt anpassad behandlingsplan med ett antal behandlingar per dag. Denna kan omfatta exempelvis morgongymnastik, bassängträning och sjukgymnastik dagligen.
Den dagliga bassängträningen sker normalt i grupp om patienten har möjlighet att klara det, annars är den enskild. Sjukgymnastiken är en kombination av enskild och gruppgymnastik.
Till detta kommer egen träning, som kan bestå av bassängträning, simning i simhallen, träning på gymmet eller promenader.
Observera att landstingen inte längre accepterar att passiva behandlingar ingår i behandlingen. Detta gäller samtliga resmål. De passiva behandlingarna kan dock köpas till på plats. Elektrobehandlingar ingår vid behov.
Privatpatienter kan välja på olika paket, med varierat innehåll, vanligen både sjukgymnastik, passiva behandlingar och elektroterapi.


Aktiv träning
Bassängträning
Bassängträning sker i grupp eller enskilt i uppvärmt mineralvatten.
Vid gruppträning visas övningen från bassängkanten och vid individuell träning är terapeuten med i vattnet.
Sjukgymnastik
Sjukgymnastik, i Igalo kallad kinezterapi, sker dels i små grupper, dels enskilt. Både den enskilda och gruppgymnastiken är personligt anpassade. De flesta övningarna är sådana som patienten kan fortsätta med i hemmet efter hemkomsten och leder både till bättre rörlighet och mer styrka.
 
Morgongymnastik
Morgongymnastiken sker i grupp utanför institutet. Det finns flera olika grupper. Läkaren placerar dig i den grupp som passar dig bäst. Grupperna kan bestå av både svenskar och patienter från andra länder, framförallt Norge och Nederländerna.


Passiva behandlingar
Observera att de passiva behandlingarna inte längre ingår för landstings-patienter. De kan dock köpas till på plats om man så önskar.
Gyttjeinpackning
Används vid smärta i leder. Havslera uppvärmd till drygt 40 grader appliceras på ömmande leder, därefter packas du in i plast och filtar och ligger så i cirka 15 minuter. Verkar smärtstillande och avslappnande.
 
Gyttjebad
En blandning av 1/3 havslera och 2/3 mineralvatten med en temperatur på 36-39 grader blandas i ett badkar. Behandlingen tar cirka 15 minuter. Effekten av gyttjebehandlingen är att öka blodcirkulationen, vilket inverkar på cellerna på ett sätt så att både smärta och svullnader reduceras.
Bubbelbad
Varmt (36-40 grader) mineralvatten med
massagepunkter i olika höjder som masserar kroppen. Behandlingen varar i ungefär 15 minuter.
Manuell massage
Traditionell massage av hela eller delar av kroppen. Massagen kan ske i liggande eller sittande ställning, och varar i cirka 15 minuter.
Mer information
På 1800-talet utarbetade svensken Per Henrik Ling (1776-1839) det massagesystem som i dag går under rubriken svensk massage eller klassisk massage. Ling ville skapa en massageteknik som efterliknade rörelserna i den Svenska gymnastiken och andra träningsformer för att stimulera blodcirkulationen, stärka musklerna och skapa en bättre balans mellan muskler och skelett. Med massage trycks och tänjs vävnaderna, särskilt muskler, blodkärl och hud. Det finns fem olika grundtekniker i den svenska massagen:
1. Effleurage (strykningar, glidningar).
2. Petrissage (knådningar, saxningar).
3. Friktion (gnidningar i cirklar eller på tvären).
4. Tapotement (snabba, lätta rytmiska slag som ger en djupgående vibration: hackning, klappning eller bultning).
5. Vibration (skapas med händerna eller med en apparat).
Massagen uppges ha en verkan både på kroppsliga och emotionella faktorer, såsom ökat lymfflöde och ökad blodcirkulation (smärtor och trötthet beror ofta på en lokal blodbrist som motverkas av massagen) och sammanväxningar och knutor i musklerna motverkas. Även hormonutsöndringen påverkas.
Lymfdränage
Lymfdränage är en form av massage som avser att reducera mängden vätska i kroppen.
Mer information
Lymfdränage som behandlingsmetod utarbetades av Alexis Carrel vid 1900-talets början. Tekniken har sedan vidareutvecklats av bl.a. den danske biologen Emil Vodder på 30-talet.
Lymfan är en trögflytande vätskemängd (blodplasma) som tillför cellerna näring och avlägsnar slaggprodukter. Ibland kan lymfcirkulationen stanna upp, och stockningarna kan leda till att cellerna degenererar eller dör.
Lymfdränage är en manuell behandlingsmetod, där man med särskilda lätta massagerörelser- pumpande, glidande, tryckande rörelser i cirkel- eller spiralform - söker driva lymfvätskan vidare i rätt riktning. Genom att påverka lymfströmmen kan skadliga ämnen avlägsnas snabbare. Särskilt viktigt anses det vara att överflödig äggvita (proteinämne) i cellmembranen förs bort, då denna binder vätska så att svullnader (ödem) uppstår. Dränagen påverkar också det autonoma nervsystemet och verkar smärtstillande och lugnande.
Undervattensmassage
Behandling sker i badkar med mineralvatten, temperaturen är cirka 36-39 grader. Delar av kroppen masseras med varmvatten med runt 1,5 bars tryck ur en vattenslang. Behandlingen varar cirka 15 minuter.

Badkar för undervattensmassage. 
Behandlingar med elektricitet mm
Elektroterapi
Ökar blodcirkulationen lokalt. Reducerar smärta och svullnader, verkar också antiinflammatoriskt. Vanliga elektroterapier är:
Interferent ström: 2-4 elektroder används, går på djupet
Diadynamisk ström: Används i tre olika styrkor som varierar under behandlingen. Effekt uppnås efter två timmar. Skall ej användas på metallproteser.
Elektrofores
Kombination av mediciner och ström. Medicinen stryks på och sedan läggs en kompress fuktad i varmt vatten och elektroderna över. Verkar smärtlindrande. Elektrofores innebär vandring av elektriskt laddade molekyler genom en vätska under inverkan av ett elektriskt fält.
Galvanisk ström
Samma som ovan men utan mediciner.
Kortvågsbehandling
Elektroder som tillför värme genom ljudvågor. Små elektroder till mindre smärtfulla områden och större till större smärtfulla områden.
Ultraljudsbehandling
Smärtande leder behandlas med ultraljud. Ultraljud är ljud med en våglängd på mindre än 17 mm, dvs med frekvensen högre än 20 kHz.
Mer information
Ultraljud för terapeutisk behandling har 1-3 miljoner svängningar/sekund. Ultraljud produceras i en elektrisk svängningskrets: en kvartskristall utsätts för ett elektriskt fält, vilket gör att kristallen utvidgas och dras samman i rask takt och därigenom åstadkommer vibrationer. Vibrationernas frekvens bestäms av det elektriska fältets frekvens.
Ultraljudet förs genom en kabel till det s.k. ljudhuvudet, som placeras på den kroppsdel som skall behandlas. Huden har dessförinnan smörjts in med olja eller annat ljudledande medel, eftersom ultraljudsvågor inte kan passera genom vakuum och även reflekteras av luft.
Effekten av ultraljudsbehandling är flerfaldig:
- Termisk verkan: värme bildas när ljudvågorna absorberas av vävnaderna.
- Smärtstillande verkan, som kommer av värmeutvecklingen samt mer direkt nervpåverkan.
- Mekanisk verkan: vibrationerna ger en mikromassage på vävnaderna och ökar cellmembranens genomsläpplighet, så att vätskor, näringsämnen och avfallsprodukter kan passera lättare.
Magnetterapi
Magnetterapi används för att förbättra blodcirkulationen och stimulera benstrukturen.
Mer information
Det finns två huvudförklaringar till hur magnetfälten påverkar levande celler:
1. Permeabiliteten (genomsläppligheten) i cellmembranen ökar. Cellerna får en förbättrad tillförsel av syre och näring samt snabbare borttransportering av slaggprodukter.
2. Inbyggnaden av ämnet tymin i cellkärnans DNA påskyndas; det genetiska materialet påverkas. (Starka magnetfälts inverkan kan ge upphov till missbildningar hos mindre djur och degeneration av celler eller bakteriekulturer.)
Magnetbehandling används framför allt för att påverka följande grundläggande biologiska processer:
- stimulering av bentillväxten, dvs. osteocyternas benbildningsförmåga (påskyndar läkningen av benbrott),
- ökning av permeabiliteten och förhöjd ämnestransport genom cellmembranen; stimulering av vävnadernas återbildning och tillväxt,
- accelererande verkan på kemiska förlopp (enzymproduktion, katalytiska processer),
- bättre syreupptagningsförmåga,
- normalare kroppstemperatur.
Magnetbehandlingen syftar alltså i första hand till att stärka kroppens egna funktioner. Metoden uppges ha en gynnsam verkan inte bara vid reumatism (genom den förbättrade utrensningen av slaggprodukter) utan också cancer (vilket uppges bero på den förhöjda molekylvibrationen). Det finns olika varianter av magnetbehandling, i Igalo används Lakhovskyringen: en isolerad ledningstråd som knyts kring den sjuka kroppsdelen. Ringen är uppkallad efter Georges Lakhovsky, ryss verksam i Paris på 1930-talet.
Ultravioletta strålar
Används vid psoriasis och annan sårbehandling.
Mer information
Ultraviolett strålning är en elektromagnetisk strålning med kortare våglängd än det synliga ljusets.
Ultraviolett strålning brukar definieras som strålning inom våglängdsområdet 100 till 400 nanometer. Gränserna mot den kortvågigare röntgenstrålningen är ganska flytande, och ofta avgör sammanhanget vilket uttryck som används.
UV-strålning av längre våglängder har mycket gemensamt med det synliga ljuset. Den uppför sig på liknande sätt i optik och den kan registreras på fotografisk film. Därför talar man ofta om UV-ljus. Det mänskliga ögat kan inte uppfatta ultraviolett strålning, men vissa insekter, fåglar och andra djur har synförmåga in i det ultravioletta området.
Laserbehandling
Lasern sveper över delen som behöver behandling. Läkaren avgör vilken styrka behandlingen ska ha. Normalt krävs 7-10 behandlingar.
Mer information
Laserljuset är en form av elektromagnetisk strålning. En del av den strålning som tränger in i kroppens vävnader omvandlas till andra energiformer, såsom termisk (värme-), kemisk, mekanisk eller kinetisk (rörelse-) energi. Den största delen absorberas som värme, som kan omvandlas till rörelse. överföringen av de elektromagnetiska vågorna från strålningen kan alltså sätta igång olika processer i kroppen för att stimulera läkning av olika störningar i kroppens vävnader.
Den biostimulerande lasern - uppges ha bl.a. följande effekter på kroppen:
- ökad blodgenomströmning,
- påskyndad sårläkning och minskad ärrbildning,
- förhöjd ämnesomsättning i cellerna genom att genomsläppligheten ökas,
- led- och muskelsmärtor motverkas,
- immunförsvaret stimuleras

Övriga behandlingar
Hubbardtank - elektroterapi
Elektriska impulser i vatten. Används för patienter med bland annat Reiter och Renauds syndrom.
Fyrpunktsbad
Elektriska impulser i vatten, för händer och fötter.
Inhalation
Vid astma och luftvägsinfektioner - inhalering av mediciner och ånga. Löser upp slem och öppnar luftvägarna.
Slimmingprogram
Det finns även ett slimmingprogram, som förutom anpassad träning omfattar speciell kost. |